Spyware er et lille stykke software som ofte bliver installeret på din computer uden dit vidende. Mange gratisprogrammer og freeware har skjult spyware i deres installationer – det er den måde som udvikler tjener penge på ved at stille gratis software til rådighed for download på internettet.
Når spyware først har inficeret din computer, så vil den pågældende spyware fungerer som en spion som spionerer på alt aktivitet – det være sig din online aktiviteter f.eks. hvad du taster ind i din browser, hvilke hjemmesider du besøger, hvilke anslag du har på dit tastatur og opsamling af alt den data spywaren kan komme i besiddelser af.
Alt indsamlet data bliver sendt videre til en tredjepart f.eks. et online reklamenetværk som kan målrette reklamer og annoncer til netop din computer og på de hjemmesider du besøger. Det er den milde udgave af spywares effekt – ondsindet spyware går endnu længere og stjæler aktivt dine bankoplysninger og kodeord til online tjenester som modtageren af den data så kan misbruge til kriminelle aktiviteter.
I denne artikel vil vi præsentere dig for 6 tips til hvordan du sikre dig imod spyware angreb og hvilke forholdsregler du altid bør rette dig efter eller skrive dig bag øret.
1. Deaktiver autorun funktionen
Hver eneste gang du indsætter et USB-drev i din computer, popper et dialogvindue op ig giver dig mulighed for at se indholdet på det givne USD-drev og gennemse filerne. Denne autorun-funktion er faktisk den meste almindelige spredningsrisiko for spyware som trojanske heste, de såkaldte “worms” eller orme som nu automatisk kan installere sig på din computer. Se den følgende YouTube video for instruktioner:
2. Vær varsom med gratis software
Internettet er fyldt med tilbud om download af gratisprogrammer og freeware. Men vær meget opmærksom, når du får mulighed for at downloade f.eks. et gratisprogram til din computer. Rigtigt meget “gratis” er nok gratis at downloade, installere og bruge – men for at udvikleren kan tjene penge på sin software har personen ofte en aftale om at integrere spyware i installationen. Vær kritisk med det gratis software du downloader og læse betingelserne igennem eller søg på anmeldelser af softwaren på internettet først.
3. Undgå at klikke på popup reklamer
Når du surfer rundt på internettet og på hjemmesider, vil du ofte blive mødt med popup reklamer som lover guld og grønne skove. Klik ALDRIG på disse popup-vinduer. Heller ikke, hvis der er knapper som “Luk” eller “Close” – det er fælder designet til at få dig til at klikke og acceptere, i det skjulte, download af spyware til din computer.
4. Download aldrig vedhæftninger fra ukendte afsendere
Vi modtager dagligt e-mails fra venner, bekendte og forretningsforbindelser. Nogle gange medsender de en vedhæftning f.eks. en Excel fil eller et Word-dokument. Vær altid opmærksom på, at vedhæftede filer kan potentielt indeholde spyware – især, hvis det er fra afsendere som du ikke kender. Download aldrig vedhæftninger eller filer, hvis du er det mindste usikker.
5. Hold dit styresystem og software opdateret
Dit styresystem, f.eks. Windows 10, indeholder en lang række sikkerhedsfunktioner og tjeneste som løbende bliver opdateret af Microsoft og som det er vigtigt du også accepterer opdateringer til på din computer. Det nemmeste er at bruge Windows Update regelmæssigt eller aktiverer muligheden for automatisk opdateringer. Det samme gør sig gældende for de softwareprogrammer som du har installeret på din computer og aktivt bruger i din dagligdag – det kan være din browser, din e-mailklient, dit grafikprogram osv. Hackere udnytter især forældede udgaver af software på din computer til at smugle spyware ind og derigennem opnå adgang til overvågning og tyveri af din data. Hold derfor altid dit styresystem og din software opdateret til de seneste udgaver.
6. Anvend en antivirusløsning
Du kan undgå rigtigt meget spyware og malware ved at have et pålideligt og funktionelt antivirusprogram installeret på din computer. Hele formålet med en antivirusløsning er, at holde uvedkommende gæster ude. Langt de fleste antivirusløsninger har særlig forsvarsmekanismer rettet imod spyware og malware, så disse infektioner bliver “stoppet i tolden” om man så må sige. I stedet for at du selv varetager dette forsvar, så er det tilrådeligt at lade en antivirusløsning klare det automatisk for dig. Der er mange forskellige antivirusprogrammer på markedet – dem med det bedste rygte er Bitdefender, Avast, Norton, BullGuard og AVG.
Denne artikel er skrevet i samarbejde med den danske nyhedsportal iGamingNyheder.dk